6.1. Standartlaşım Olayları
Bir belirtimin bir standartlaşma aşamasına girmesi, içinde ilerlemesi ve oradan çıkması hep IESG onayı ile olan bir "standartlaşım olayı"dır.
6.1.1. Olayın Başlatılması
Standartlaşma aşamalarına gireceği ve orada ilerleyeceği düşünülen bir belirtim, bir RFC olarak yayınlanmış olması nedeniyle değişmiş olmadıkça, önce bir Genel Ağ Taslağı olarak ilan edilmelidir. Topluluğun gözden geçirmesini ve sonrasında olayın başlatılması için tavsiye edilmesini sağlamak için iki haftadan daha uzun olmamak üzere bir Genel Ağ Taslağı olarak kalacaktır.
Bir standartlaşım olayı bir belirtim için Alan Yöneticisine sorumlu IETF Çalışma Grubu tarafından yapılan öneriyle başlatılır ve IETF Sekreteryası bilgilendirilir. Belirtimin bir Çalışma Grubu ile ilişkilendirilmediği durumda ise olay IESG'ye yapılan bir bireysel öneri ile başlatılır.
6.1.2. IESG Gözden Geçirmesi ve Onay
IESG bir belirtimin önerilen eylem için uygun koşulları sağlayarak (bkz, Standartlaşma Aşamalarının Olgunluk Seviyeleri ve Standartdışı Aşamaların Olgunluk Seviyeleri) Olayın Başlatılması için teslim edilip edilmediğini ve buna ek olarak belirtimin teknik kalitesi ve arılığının belirtimin önerildiği olgunluk seviyesindeki bir belgeden beklenen tutarlıkta olup olmadığını saptayacaktır.
Bu saptamaları yapabilmek için gerekli bilgilerin sağlanması sırasında, özellikle belirtimin Genel Ağ'daki veya Genel Ağ protokollerindeki olası etkisi bakımından IESG tarafından oldukça önemli bulunarak ele alındığı durumda, IESG belirtimin bağımsız teknik gözden geçirmesini gerekli tedbirleri alarak yaptırabilir.
IESG'nin değerlendirmesini bekleyen belgelerin genel Genel Ağ toplumu tarafından son kez gözden geçirilmesine olanak vermek için IESG IETF'ye bildirim yapar. Bu "Son Çağrı" bildirimi IETF Duyuru eposta listesine gönderilmelidir. Bir Son Çağrı hakkında herhangi birinden gelecek yorumlar kabul edilmeli ve Son Çağrı duyurundaki gibi gönderilmelidir.
Standart aday adaylığının IETF Çalışma Grubu tarafından Son Çağrı süresinin dört haftadan daha kısa olmaması gerektiği durum dışında başlatılması halinde Son Çağrı süresi iki haftadan kısa olmamalıdır. IESG yorumlar için daha uzun süre tanımanın toplumun yararına olacağına kanaat getirirse Son Çağrı süresini daha uzun yapmaya veya henüz bitmemiş bir Son Çağrı süresini uzatmaya karar verebilir.
Belirtim teslim edilirken önerilen eylem IESG'yi bağlamaz. Örneğin, IESG belirtimin istenenden farklı bir kategoride yayınlanmak üzere ele alınmasına karar verebilir. Eğer IESG bunu Son Çağrıyı yapmadan önce saptarsa Son Çağrı IESG'nin bakış açısını yansıtacaktır. IESG, bir Son Çağrı yanıtına bakarak da yayınlama kategorisini değiştirmeye karar verebilir. Eğer bu karar bir belirtimin Son Çağrısındakinden "daha yüksek" bir seviyede yayınlanması olarak sonuçlanırsa, IESG önerisini içeren yeni bir Son Çağrı yapılmalıdır. Ek olarak, bir IETF Çalışma Grubundan kaynaklanmayan bir belirtimin Son Çağrısına verilen yanıtın dikkate değer bir anlaşmazlığa sebep olması durumunda IESG yeni bir Çalışma Grubu kurulmasını önermeye karar verebilir.
Son Çağrı süresinin bitiminden sonra zaman geçirmeden, IESG standartlaşım olayının onaylanıp onaylanmayacağıyla ilgili son bir saptama yapacak ve IETF Duyuruları eposta listesi üzerinden kararını IETF'ye bildirecektir.
6.1.3. Yayınlama
Eğer bir standartlaşım olayı onaylanmışsa RFC Editor'e bir bildirim gönderilir ve belirtimin bir RFC olarak yayınlanmasıyla ilgili yönergelerle IETF bilgilendirilir. Bu noktaya gelmiş bir belirtim Genel Ağ Taslağı dizininden silinir.
Tamamlanmış ve beklemekte olan standartlaşım olaylarının resmi özeti Genel Ağ Derneğinin gazetesinin her baskısında görünecektir. Bu, Genel Ağ standarlaşım olayları için "kaydın yayımı"nı oluşturur.
RFC Editor aralıklarla tüm Genel Ağ protokollerinin ve hizmetlerinin belirtimlerinin durumunu özetleyen bir "Genel Ağ Resmi Protokol Standartları" RFC'si [1] yayınlayacaktır.